Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2022

Πειράματα με την κάρτα ήχου

 Παρουσιάζω εδώ μια "προσαρμοσμένη" έκδοση του ελεύθερου λογισμικού Audacity για την ηχογράφηση και επεξεργασία ηχητικών σημάτων. Βασίζεται στην τελευταία χωρίς spyware έκδοση 3.0.2 του Audacity και περιλαμβάνει μερικές βελτιώσεις χρήσιμες για τη χρήση του στο εργαστήριο Φυσικών Επιστημών.


Στις πρώτες εκδόσεις του (πριν την 2) το Audacity είχε τη δυνατότητα να δίνει με ακρίβεια μικροδευτερολέπτου (μs) το χρονικό διάστημα στο οποίο αντιστοιχούσε το επιλεγμένο τμήμα μιας κυματομορφής σε κάποιο αρχείο ήχου. Αυτή η δυνατότητα εγκαταλείφθηκε στις επόμενες εκδόσεις, όπου πλέον παρείχε τη δυνατότητα αναγραφής του χρόνου με ακρίβεια χιλιοστού του δευτερολέπτου (ms), όπως άλλωστε και η πλειονότητα (αν όχι όλα) τα προγράμματα εγγραφής και επεξεργασίας ήχου. Στην παρούσα έκδοση επανέφερα τη δυνατότητα αναγραφής του χρόνου με ακρίβεια πέντε δεκαδικών ψηφίων (δεκάδας και όχι μονάδας μικροδευτερολέπτων), που αποτελεί το όριο της ακρίβειας που μπορεί να επιτευχθεί με μια κάρτα ήχου που δειγματοληπτεί στα 44,1 ή 48 kHz. Η δυνατότητα αναγραφής των αποτελεσμάτων με ακρίβεια τριών δεκαδικών ψηφίων (ms) διατηρήθηκε, αφού κρίνεται ως  ικανοποιητική στις περισσότερες των περιπτώσεων.

Η αναγραφή των αποτελεσμάτων μέτρησης χρόνου στο Audacity γίνεται σε τρία πάνελ, εκ των οποίων το ένα έχει τη δυνατότητα μεγέθυνσης κάνοντας πιο ευανάγνωστο το αποτέλεσμα. Εξ ορισμού αυτό το πάνελ εμφάνιζε τη θέση του δρομέα αναπαραγωγής στο ηχητικό σήμα. Προστέθηκε τώρα η δυνατότητα επιλογής, ώστε να μπορεί να εμφανίζεται στο πάνελ αυτό είτε η θέση του δρομέα αναπαραγωγής, είτε η χρονική διάρκεια του επιλεγμένου τμήματος στην κυματομορφή (αυτό δηλ. που χρειαζόμαστε για τη μέτρηση χρονου στα πειράματά μας).

Ακολούθησαν και κάποιες μικρότερης έκτασης αλλαγές, με σκοπό την πιο μοντέρνα εμφάνιση του Audacity (όπως η εξ ορισμού επιλογή του σκούρου θέματος εμφάνισης, εμφάνιση μόνο των απαραίτητων εργαλείων στη σχετική μπάρα, κ.ά.). Τέλος μικρές αλλαγές έγιναν και στα αρχεία με τα αλφαριθμητικά που χρησιμοποιούνται για τη μετάφραση του Audacity στα Ελληνικά.

Μπορείτε να βρείτε:

  • Τον εγκαταστάτη (installer) της προσαρμοσμένης έκδοσης του Audacity εδώ.
  • Τον αντίστοιχο πηγαίο κώδικα εδώ

Τα αρχεία ελέγχθηκαν με το virustotal και είναι καθαρά. Αν τα Windows μπλοκάρουν την εκτέλεση του εγκαταστάτη (ως μη αναγνωρισμένη εφαρμογή), απλά αγνοήστε την προειδοποίηση.

Μια σειρά από 17 πειράματα Φυσικής που μπορείτε να εκτελέσετε με τη βοήθεια της κάρτας ήχου του υπολογιστή σας μπορείτε να βρείτε στο βιβλιαράκι που δημοσίευσα παλιότερα και είναι διαθέσιμο εδώ.



  

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου