Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

Μερική έκλειψη Ηλίου : Παρασκευή 20 - 3 - 2015 (ΙΙ)

Το ΕΚΦΕ Θεσπρωτίας σε συνεργασία με το 1ο Γυμνάσιο Ηγουμενίτσας οργανώνει παρατήρηση της ηλιακής έκλειψης την Παρασκευή 20-3-2015. Στην Ηγουμενίτσα η έκλειψη θα αρχίσει περίπου στις 10:34 π.μ., θα κορυφωθεί στις 11:40, και θα ολοκληρωθεί στις 12:48.
Αρχικά είχε σχεδιαστεί η προμήθεια είκοσι ειδικών γυαλιών παρατήρησης ηλίου, αλλά παρατηρήθηκε έλλειψη στην αγορά και αποφασίσαμε την αγορά ηλιακού φίλτρου (Baader Astrosolar Safety Film) σε φύλλο διαστάσεων 20x29 cm, και την ιδιοκατασκευή των κατάλληλων γυαλιών.
Καθ' όλη τη διάρκεια του φαινομένου δύο τηλεσκόπια, ένα Meade ETX-70AT και ένα SkyWatcher των 8" (Dobsonian), εφοδιασμένα με τα απαραίτητα ηλιακά φίλτρα οπτικής παρατήρησης, θα είναι εγκατεστημένα στον προαύλιο χώρο του 1ου Γυμνασίου. Στο ένα τηλεσκόπιο θα προσαρμοστεί φωτογραφική μηχανή για τη φωτογράφιση του φαινομένου με τη μέθοδο της προβολής μέσω του προσοφθάλμιου.

Και δυο φωτογραφίες από τις δοκιμές που πραγματοποιούμε:

Με μαθητές του 1ου ΓΕΛ Ηγουμενίτσας



Φωτογραφία του Ήλιου
 Η παραπάνω φωτογραφία του Ήλιου έχει ληφθεί με τη μέθοδο της προβολής μέσω προσοφθάλμιου. Χρησιμοποιήθηκε φωτογραφική μηχανή Canon A95 προσαρμοσμένη στο τηλεσκόπιο Meade ETX-70AT και προσοφθάλμιο 25 mm. Η ποιότητα επηρεάζεται πάρα πολύ από τις διαδοχικές ανακλάσεις στο σύστημα φακών του προσοφθάλμιου και της φωτογραφικής μηχανής και τη δυσκολία της εστίασης. Σημαντικό ρόλο έπαιξε και η σταθερότητα του χεριού κατά τη λήψη της φωτογραφίας, αφού δε χρησιμοποιήθηκε η κατάλληλη προέκταση για ενεργοποίηση του διαφράγματος της μηχανής. Επιπλέον το φίλτρο που χρησιμοποιήθηκε είναι αυξημένης πυκνότητας για ασφαλέστερη οπτική παρατήρηση και όχι το ειδικό για φωτογράφιση που έχει χαμηλότερη πυκνότητα. Στο αριστερό τμήμα της φωτογραφίας μόλις διακρίνεται ένα σύστημα ηλιακών κηλίδων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου