Ολοκληρώθηκε χθες Παρασκευή 21-6-2024 το 1ο Θερινό Σχολείο Φυσικών Επιστημών, που διοργάνωσαν στην Ηγουμενίτσα η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και το ΕΚΦΕ Θεσπρωτίας με την υποστήριξη της Πε.Δι.Εκ. Ηπείρου και του Ελληνικού ESERO (European Space Education Resource Office).
Παρά τις δύσκολες λόγω καύσωνα καιρικές συνθήκες η συμμετοχή των μαθητών ξεπέρασε τις προσδοκίες μας: είκοσι δύο (22) μαθητές από τα Γυμνάσια και Λύκεια της πόλης της Ηγουμενίτσας για τρεις συνεχείς ημέρες (19/6 έως 21/6) παρακολούθησαν τα πεντάωρα (9:00 πμ – 13:30 μμ) μαθήματα του Σχολείου.
Το πρόγραμμα του Σχολείου περιλάμβανε:
- Την Τετάρτη 19/6/2024 ξεκινήσαμε με διαδικτυακή ομιλία με θέμα τα Βαρυτικά Κύματα, η οποία έγινε στα πλαίσια του προγράμματος PICO (PHYSICS FOR ALL) από τον κ. Νικόλαο Στεργιούλα, καθηγητή του τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ. Συνεχίσαμε με πειράματα στατικού ηλεκτρισμού και τη Φυσική (κυρίως ηλεκτρομαγνητισμό) των σχολικών σεισμογράφων από τους Βασίλη Νούση και Σπύρο Χόρτη υπευθύνους των ΕΚΦΕ Ηγουμενίτσας και Λευκάδας αντίστοιχα.
- Η Πέμπτη 20/6/2024 ήταν αφιερωμένη σε μετωπικά πειράματα εκτελεσμένα από τους ίδιους τους μαθητές. Οι τέσσερις πρώτες ώρες ήταν αφιερωμένες στην ανάλυση βίντεο και το λογισμικό Tracker: Οι μαθητές με την κατάλληλη καθοδήγηση δημιούργησαν τα δικά τους αρχεία βίντεο τα οποία στη συνέχεια οι ίδιοι ανέλυσαν με το Tracker. Το υλικό αυτό σύμφωνα και με την προκήρυξη του Σχολείου θα είναι ελεύθερα διαθέσιμο, μετά από την απαραίτητη επεξεργασία. Η τελευταία ώρα του προγράμματος ήταν αφιερωμένη στη διεξαγωγή πειραμάτων με τη βοήθεια της εφαρμογής Phyphox για κινητά τηλέφωνα.
- Η Παρασκευή 21/6/2024 ήταν η ημέρα Αστρονομίας. Ξεκινήσαμε με διαδικτυακή ομιλία από τον κ. Εμ. Αποστολάκη, εκ των ιδρυτών της ΑΜΚΕ Ηλιοσκόπιο, με θέμα τον Ήλιο και την Ηλιακή δραστηριότητα. Ακολούθησε Ηλιοπαρατήρηση και Ηλιοφωτογράφιση με τηλεσκόπιο και φυσικά με χρήση των κατάλληλων φίλτρων για την προστασία των μαθητών. Το πρόγραμμα του Σχολείου ολοκληρώθηκε με ομιλία από τον υπεύθυνο του ΕΚΦΕ Θεσπρωτίας με θέμα τον Διαστημικό καιρό, και παρουσίαση μιας διάταξης ανίχνευσης των Ξαφνικών Ιονοσφαιρικών Διαταραχών (SIDs).
Θα θέλαμε στο σημείο αυτό να συγχαρούμε τους μαθητές, που στο τέλος της σχολικής τους χρονιάς, μετά τις εξετάσεις και εν μέσω καύσωνα είχαν τη διάθεση και την υπομονή να παρακολουθήσουν τα μαθήματα του Σχολείου. Η δική τους αφοσίωση αποτελεί για μας την καλύτερη επιβράβευση των προσπαθειών μας.
Τέλος οφείλουμε να ευχαριστήσουμε:
• Τον κ. Νικόλαο Στεργιούλα και το πρόγραμμα PICO για τη συμμετοχή στο Σχολείο μας.
• Τον κ. Εμ. Αποστολάκη, που παρόλες τις δυσκολίες ήταν μαζί μας την τελευταία ημέρα του Σχολείου.
• Το Ελληνικό ESERO για την υποστήριξη σε υλικό (τετράδια και στυλό για τους μαθητές, αφίσες και αυτοκόλλητα) καθώς και την υπόδειξη του κατάλληλου ομιλητή για την ημέρα Αστρονομίας.
• Τον συνάδελφο υπεύθυνο του ΕΚΦΕ Λευκάδας κ. Σπύρο Χόρτη, που χωρίς τη βοήθειά του αυτό το πρώτο Θερινό Σχολείο στην Ηγουμενίτσα δε θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί.
• Το 1ο ΓΕΛ Ηγουμενίτσας για τη φιλοξενία του Σχολείου στο χώρο του εργαστηρίου του.
Η επιτυχία αυτής της πρώτης μας προσπάθειας για τη διοργάνωση ενός Θερινού Σχολείου Φυσικών Επιστημών δημιουργεί πρόσθετες ευθύνες για την καλύτερη διοργάνωση των επόμενων δράσεών μας. Ιδέες υπάρχουν. Περισσότερη υποστήριξη απαιτείται.
Εκ μέρους των διοργανωτών
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου