Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2021

Το σεισμόμετρο του ΕΚΦΕ πάει Πράγα

Μια παραλλαγή του σεισμομέτρου του ΕΚΦΕ βραβεύτηκε (με το 2ο βραβείο) στους 11ους Αγώνες Πειραμάτων και Κατασκευών που διεξήχθησαν διαδικτυακά την Παρασκευή και το Σάββατο (3 και 4 Σεπτεμβρίου). Ως μέλος της ελληνικής αποστολής θα εκπροσωπήσω με την κατασκευή αυτή τη χώρα μας στο Πανευρωπαϊκό Φεστιβάλ Science On Stage 2022, που θα διεξαχθεί στην Πράγα μεταξύ 24-27 Μαρτίου 2022.

Με την κατασκευή αυτή παρουσιάζω δύο βελτιώσεις/καινοτομίες στην κατασκευή του σεισμομέτρου:

1. Για πηνίο χρησιμοποιώ το δευτερεύον ενός μετασχηματιστή 6V/1W

2. Τη θέση του υπολογιστή (στον οποίο "τρέχει" το λογισμικό jAmaSeis) χρησιμοποιώ την απολύτως οικονομική λύση: Ένα Android TV BOX τροποποιημένο ώστε να τρέχει μια έκδοση Linux.

Στον ίδιο διαγωνισμό και με το ίδιο (2ο) βραβείο βραβεύτηκε και δεύτερη εργασία μου που αφορούσε την κατασκευή ενός ανιχνευτή μιονίων με χρήση δύο σωλήνων Geiger σε συνδεσμολογία ταυτοχρονισμού (coincidence).


Τέλος μια τρίτη εργασία, αποτέλεσμα συνεργασίας μου με τον υπεύθυνο του ΕΚΦΕ Κέρκυρας, με τίτλο "Ψηφιακή μέτρηση όγκου" βραβεύτηκε και αποτελεί το 2ο αναπληρωματικό μέλος της Ελληνικής αποστολής στο SoS 2022. Περισσότερα για αυτή την (πιο "ΕΚΦΕτζήδικη") κατασκευή (που μπορεί να χρησιμεύσει για τη μέτρηση όγκου με πολύ μεγάλη ακρίβεια σε πειράματα ογκομέτρησης, μέτρησης πυκνότητας, κ.ά.) σε επόμενη ανάρτηση.


Επίσης σε επόμενες αναρτήσεις θα αναρτήσω υλικό και οδηγίες για την κατασκευή και των άλλων δύο κατασκευών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου