Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2020

Προβλήματα Multilog

Το πρώτο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι η σύνδεση του Multilog (DB 256) σε νεότερους υπολογιστές που δε διαθέτουν σειριακή θύρα. Το πρόβλημα λύνεται με χρήση μετατροπέα σειριακής σε USB. Δυστυχώς οι φτηνότεροι μετατροπείς δε δουλεύουν. Στο ΕΚΦΕ έχουμε έναν (μάρκα DIGITUS - περί τα 10 Ευρώ) που δουλεύει τρία χρόνια τώρα χωρίς προβλήματα.

 Όποιος έχει εγκαταστήσει κάποια από τις εκδόσεις 1.4.20 ή 1.61 ή 1.64 του Multilab θα έχει διαπιστώσει και κάποια άλλα προβλήματα λειτουργίας με το Multilog:

Η έκδοση 1.64 αναγνωρίζει σωστά όλους τους αισθητήρες που έχουμε, αλλά όταν ξεκινήσουμε την καταγραφή οποιασδήποτε μέτρησης το Multilog κολλάει σε κατάσταση σκανδαλισμού, οπότε δεν είναι δυνατό να ληφθούν μετρήσεις. Οπότε μάλλον την αφήνουμε στην άκρη. 

Η έκδοση 1.61 και η 1.4.20  δεν παρουσιάζουν αυτό το πρόβλημα, αλλά δεν αναγνωρίζουν τους αισθητήρες δύναμης και μαγνητικού πεδίου. Ευτυχώς υπάρχει λύση στο πρόβλημα αυτό. Θα χρησιμοποιήσουμε τη δυνατότητα καθορισμού νέου αισθητήρα, όχι όμως για να δημιουργήσουμε νέους αισθητήρες , αλλά για να τροποποιήσουμε κάποιους από αυτούς που το Multilab ήδη αναγνωρίζει. Για παράδειγμα δεν έχουμε αισθητήρα θολότητας (Turbidity) αλλά το λογισμικό έχει τη δυνατότητα επιλογής του. Μπορούμε λοιπόν να τροποποιήσουμε τις ιδιότητες αυτού του αισθητήρα, ώστε να αποκτήσουμε τη δυνατότητα χρήσης του αισθητήρα μαγνητικού πεδίου. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και για τους αισθητήρες ηλεκτρικού φορίου, κ.ά.

Τις τιμές που πρέπει να εισάγουμε για τη σωστή ρύθμιση των αισθητήρων τις βρήκα στο αρχείο DBSENS.INI που εγκαθίσταται με το παλιότερο λογισμικό DBLab v3.2 το οποίο δε συνεργάζεται με τα νεότερα 64μπιτα λειτουργικά.

Ας δούμε πως μπορεί να γίνει αυτό: Πρώτα μέσω του μενού "Καταγραφέας / Καθορισμός νέων αισθητήρων" του Multilab, ανοίγουμε το παράθυρο καθορισού νέου αισθητήρα.

Επιλέγουμε τον αισθητήρα "CΟ2" και κάνουμε τις εξής αλλαγές:

Όνομα αισθητήρα: Force_10

Μονάδα μέτρησης: Ν

Τιμή #1 - Τάση εξόδου: 0

Τιμή #1 - Πραγματική τιμή: -12.25

Τιμή #2 - Τάση εξόδου: 5

Τιμή #2 - Πραγματική τιμή: 12.25

Μετά επιλέγουμε τον αισθητήρα "Light-600" και κάνουμε τις αλλαγές:

Όνομα αισθητήρα: Force_50

Μονάδα μέτρησης: Ν

Τιμή #1 - Τάση εξόδου: 0

Τιμή #1 - Πραγματική τιμή: -60.92

Τιμή #2 - Τάση εξόδου: 5

Τιμή #2 - Πραγματική τιμή: 60.92

Τέλος στον αισθητήρα Turbidity αλλάζουμε:

Όνομα αισθητήρα: Magnet_Η

Μονάδα μέτρησης: T

Τιμή #1 - Τάση εξόδου: 0

Τιμή #1 - Πραγματική τιμή: -0.0002

Τιμή #2 - Τάση εξόδου: 5

Τιμή #2 - Πραγματική τιμή: 0.0002

Δυστυχώς η έκδοση 1.61 δε δέχεται την εισαγωγή τόσο μικρών αριθμών στις ιδιότητες του αισθητήρα. Με παίδεψε αρκετά αυτός ο αισθητήρας και η λύση που βρήκα είναι η αλλαγή της μονάδας μέτρησης σε μT και αντίστοχη αλλαγή των πραγματικών τιμών, ως εξής:

Όνομα αισθητήρα: Magnet_Η

Μονάδα μέτρησης: uT

Τιμή #1 - Τάση εξόδου: 0

Τιμή #1 - Πραγματική τιμή: -200

Τιμή #2 - Τάση εξόδου: 5

Τιμή #2 - Πραγματική τιμή: 200

Στην ίδια λογική στον αισθητήρα "Charge 0.25" αλλάζουμε:

Όνομα αισθητήρα: Magnet_L

Μονάδα μέτρησης: uT

Τιμή #1 - Τάση εξόδου: 0

Τιμή #1 - Πραγματική τιμή: -10000

Τιμή #2 - Τάση εξόδου: 5

Τιμή #2 - Πραγματική τιμή: 10000

Μετά από αυτές τις αλλαγές μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τους αισθητήρες δύναμης και μαγνητικού πεδίου με την έκδοση 1.61 του Multilab.

Για την έκδοση 1.4.20 του Multilab χρησιμοποιούμε τις ίδιες ρυθμίσεις, εκτός από τον αισθητήρα "Magnet_L" όπου είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσουμε τις ρυθμίσεις:

Όνομα αισθητήρα: Magnet_L

Μονάδα μέτρησης: mT

Τιμή #1 - Τάση εξόδου: 0

Τιμή #1 - Πραγματική τιμή: -10

Τιμή #2 - Τάση εξόδου: 5

Τιμή #2 - Πραγματική τιμή: 10


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου