Τετάρτη 5 Απριλίου 2017

Ημέρες Φυσικών Επιστημών 2017 - Ημέρα Λυκείων

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων «Ημέρες Φυσικών Επιστημών 2017» που διοργανώνει το ΕΚΦΕ Θεσπρωτίας πραγματοποιήθηκε χθες Τρίτη 4-4-2017 η «ημέρα Λυκείων», σύμφωνα με το πρόγραμμα:

8:30 π.μ. – 1:00 μ.μ. : Ομάδες μαθητών Λυκείου παρουσίασαν σε άλλους μαθητές και κοινό πειράματα με θέμα «Πυκνότητα στερεών και υγρών».
6:00 μ.μ. – 8:00 μ.μ. : Οι ομάδες των μαθητών εκτέλεσαν τα πειράματά τους σε επιτροπή αξιολόγησης αποτελούμενη από καθηγητές κλάδου ΠΕ04.
8:00 μ.μ. – 9:30 μ.μ : Τελετή βράβευσης των μαθητών, καθώς και βράβευση των ομάδων που συμμετείχαν στον τοπικό διαγωνισμό EUSO.


Στην εκδήλωση συμμετείχαν σαράντα (40) μαθητές της Α' και Β' τάξης από το 1ο και το 2ο ΓΕ.Λ. Ηγουμενίτσας, που χωρισμένοι σε δεκαπέντε (15) ομάδες (8 από το 1ο και 7 από το 2ο ΓΕ.Λ.), εκτέλεσαν δεκαπέντε διαφορετικές εκδοχές πειραμάτων υπολογισμού πυκνότητας στερεών και υγρών, ως εξής:

Π1 : Πυκνότητα στερεού με κανονικό γεωμετρικό σχήμα (κύλινδρος αλουμινίου)
Π2 : Πυκνότητα στερεού με ακανόνιστο γεωμετρικό σχήμα (ξυλόβιδες)Π3 : Πυκνότητα υγρού (νερό βρύσης) με απευθείας μέτρηση μάζας και όγκουΠ4 : Πυκνότητα υγρού (ζαχαρόνερο) με χρήση «δοχείου πυκνότητας»Π5 : Πυκνότητα σφαιριδίων από φυσίγγιο κυνηγετικού όπλου με το «δοχείο πυκνότητας»Π6 : Πυκνότητα χαλύβδινου κυλίνδρου (μέθοδος άνωσης με χρήση δυναμομέτρου)Π7 : Πυκνότητα χαλύβδινου κυλίνδρου (μέθοδος άνωσης με χρήση ζυγού)Π8 : Πυκνότητα ξύλινου (οξυά) κυλίνδρου (μέθοδος κατακόρυφης πλεύσης)Π9 : Πυκνότητα ξύλινου (πεύκο) σώματος (μέθοδος συλλογής υπερχείλισης)Π10 : Πυκνότητα ηλιέλαιου (ισορροπία επιπλέοντος ερματισμένου κυλίνδρου)Π11 : Πυκνότητα παραφινέλαιου (μέθοδος άνωσης με χρήση δυναμομέτου)Π12 : Πυκνότητα στερεού (κερί) που επιπλέει στο νερό (με χρήση ελατηρίου μικρής σταθεράς)Π13 : Πυκνότητα στερεού (κερί) που επιπλέει στο νερό (με χρήση ζυγού)Π14 : Πυκνότητα ελαιόλαδου (ισορροπία υγρών σε σωλήνα σχήματος U)Π15 : Πυκνότητα ηλιέλαιου (ισορροπία υγρών σε σωλήνα σχήματος διπλού U)


Συνοπτικές οδηγίες για όλα τα πειράματα μπορείτε να βρείτε στο αρχείο που μπορείτε να μεταφορτώσετε στον υπολογιστή σας από εδώ. Ενδεικτικές τιμές πυκνότητας που υπολόγισαν οι μαθητές στα διάφορα πειράματα:

ΠΕΙΡΑΜΑ
ΠΥΚΝΟΤΗΤΑ ( g/cm3 )
Π1
2,76
Π2
7,5
Π3
1,0
Π4
1,1
Π5
10,5
Π6
7,5
Π7
8,5
Π8
0,74
Π9
0,42
Π10
0,91
Π11
0,76
Π12
0,82
Π13
0,88
Π14
0,91
Π15
0,92

Για την αξιολόγηση των ομάδων η επιτροπή -αποτελούμενη από καθηγητές ΠΕ04 των Σχολείων της περιοχής μας- έλαβε υπόψη της την εκ μέρους των μαθητών θεωρητική θεμελίωση της πειραματικής διαδικασίας, την ορθή εκτέλεση του πειράματος, και τη συμφωνία αποτελέσματος και της αντίστοιχης τιμής που δίνεται από τη βιβλιογραφία (ή της τιμής που προήλθε από τον σχετικό υπολογισμό που είχε προηγηθεί στο ΕΚΦΕ). Με βάση την αξιολόγηση αυτή:

  • Την τρίτη θέση κατέλαβε ομάδα του 2ου ΓΕ.Λ. Ηγουμενίτσας αποτελούμενη από τους μαθητές/τριες: Κύργιο Χρήστο, Καρβούνη Γεωργία και Κιάπε Ελευθερία:
  • Τη δεύτερη θέση κατέλαβε ομάδα του 2ου ΓΕ.Λ. Ηγουμενίτσας αποτελούμενη από τις μαθήτριες: Σβεντζούρη ΦωτεινήΤένκο Μιράντα και Τσιμπούρη Ευαγγελία:


  • Την πρώτη θέση κατέλαβε ομάδα του 1ου ΓΕ.Λ. Ηγουμενίτσας αποτελούμενη από τη μαθήτρια Μπρέστα Ελένη και το μαθητή Μητσιώνη Κωνσταντίνο:


Οι μαθητές που συμμετείχαν στην εκδήλωση διαγωνίστηκαν για δύο "ΜΠΡΑΒΟ": ένα που οφείλουμε να απευθύνουμε σε όλους και αφορά τη συμμετοχή τους σε μια εκδήλωση/διαγωνισμό πέραν των συνηθισμένων σχολικών δραστηριοτήτων τους, και ακόμη ένα που απευθύνουμε προς τις τρεις ομάδες που υποστήριξαν τα πειράματά τους με τον καλύτερο -κατά τη γνώμη της επιτροπής αξιολόγησης- δυνατό τρόπο.

Στη σημείο αυτό πρέπει να ευχαριστήσω:
  • Την επιτροπή αξιολόγησης αποτελούμενη από τους καθηγητές: Σιντόση Ουρανία, Ζώη Μιλτιάδη, Καραπάνο Ευάγγελο και Τζέρπο Νικόλαο που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας και έχουν σημαντικό μερίδιο στην επιτυχία του διαγωνισμού.
  • Τους διευθυντές κ. Δρίμτζια Βασίλειο του 1ου ΓΕΛ Ηγουμενίτσας και κ. Νάκο Χρήστο του 2ου ΓΕΛ Ηγουμενίτσας, γιατί χωρίς τη βοήθειά τους δε θα ήταν δυνατή η προετοιμασία των μαθητών για την εκδήλωση.
  • Τους συναδέλφους καθηγητές ΠΕ04 του 1ου και 2ου ΓΕΛ που με οποιονδήποτε τρόπο βοήθησαν στη διοργάνωση της εκδήλωσης, καθώς και όσους από τους συναδέλφους συνόδευσαν τα τμήματά τους για να παρακολουθήσουν τα πειράματα.
  • Το Διευθυντή του 1ου Γυμνασίου Ηγουμενίτσας κ. Τσιαμπά Ηλία που μας παραχώρησε το Γυμναστήριο του Σχολείου του για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού.
  • Τη Σύμβουλο ΠΕ04 κ. Σούλη Αλεξάνδρα και το Διευθυντή Δ.Ε. Θεσπρωτίας κ. Κοτσίνα Γεώργιο για την παρουσία τους στην εκδήλωση και την τελετή βράβευσης.

Ακολουθεί λίγο φωτογραφικό υλικό από την τελετή βράβευσης:

Ο υπεύθυνος του ΕΚΦΕ Θεσπρωτίας κ. Βασίλης Νούσης

Η σχολική σύμβουλος ΠΕ04 υπεύθυνη για τη Θεσπρωτία κ. Σούλη Αλεξάνδρα

Από Αριστερά: Η σχ. σύμβουλος ΠΕ04 κ. Σούλη Αλεξάνδρα
ο Διευθυντής Δ.Ε. Θεσπρωτίας κ. Κοτσίνας Γεώργιος
ο Διευθυντής του 2ου ΓΕ.Λ. Ηγουμενίτσας κ. Νάκος Χρήστος

Απονομή επαίνων

Απονομή επαίνων


Απονομή 1ου Βραβείου
Απονομή 2ου Βραβείου

Απονομή 3ου Βραβείου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου