Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

Βραδιά αστρονομικής παρατήρησης

Το ΕΚΦΕ Θεσπρωτίας σε συνεργασία με το Εσπερινό Γυμνάσιο και το Εσπερινό Λύκειο Ηγουμενίτσας διοργάνωσε χθες Τρίτη 31-3-2015 βραδιά αστρονομικής παρατήρησης για τους μαθητές των δύο σχολικών μονάδων. Πρόκειται για μια εκδήλωση που για την υλοποίησή της είχαμε συζητήσει με τους διευθυντές των δύο σχολικών μονάδων και το συνάδελφο Μίλτο Ζώη του Εσπ. Γυμνασίου από τον περασμένο Νοέμβριο, αλλά μόλις τώρα επέτρεψαν οι συνθήκες (καιρός, ανατολή και δύση Σελήνης, παρουσία πλανητών προς παρατήρηση) την πραγματοποίησή της.

Δύο τηλεσκόπια, ένα Meade ETX-70AT και ένα SkyWatcher των 8" (Dobsonian), εγκαταστάθηκαν στον προαύλιο χώρο των σχολείων. Η Σελήνη που οδεύει προς τη Πανσέληνο δεν ήταν πάρα πολύ φωτεινή ώστε να εμποδίζει την καλή παρατήρηση του Δία και των δορυφόρων του.

Αρχικά το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο (SkyWatcher 8") στράφηκε στο Δία τον οποίο μπόρεσαν να παρατηρήσουν όλοι οι μαθητές, ενώ το μικρότερο ήταν στραμμένο και παρακολουθούσε την κίνηση της Σελήνης. Αργότερα προς τη Σελήνη στράφηκε  και το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο, και έγινε παρατήρηση σε διάφορες μεγεθύνσεις (από x30 μέχρι x160) ώστε να αποκαλυφθούν όσο το δυνατό περισσότερες λεπτομέρειες.

Κάποιοι μαθητές δοκίμασαν να φωτογραφίσουν με τα κινητά τους τηλέφωνα μέσω του προσοφθάλμιου των τηλεσκοπίων. Φωτογραφικό υλικό από τη χθεσινή βραδιά σε επόμενη ανάρτηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου