Τρίτη 15 Ιουνίου 2021

Tracker : Άσκηση στην Ορμή

 Μια άσκηση στο (αθλητικό) πνεύμα των ημερών. Με τη βοήθεια του Tracker να αναλυθεί το βίντεο:


1. Να υπολογιστεί η ταχύτητα της μπάλας λίγο πριν τη χτυπήσει με τη ρακέτα ο Carlos Berlocq. Θα την υπολογίσετε αναλύοντας τα καρέ 432 - 648 (από τη στιγμή που η μπάλα φεύγει από το χέρι του παίκτη μέχρι λίγο πριν τη χτυπήσει με τη ρακέτα. Για τη βαθμονόμηση να λάβετε υπόψη ότι το ύψος του Berlocq είναι 1,83 m. Το Tracker δεν αναγνωρίζει σωστά το ρυθμό εναλλαγής των καρέ (fps), οπότε θα πρέπει να τον ορίσετε χειροκίνητα σε 240 καρέ/s.


2. Να υπολογίσετε την ταχύτητα της μπάλας αμέσως μετά το χτύπημα της ρακέτας. Θα το κάνετε αναλύοντας τα καρέ 650-669 και υπολογίζοντας ξεχωριστά τη x και την y συνιστώσα της ταχύτητας. Μετά υπολογίστε το μέτρο και την κατεύθυνση της συνολικής ταχύτητας της μπάλας μετά την κρούση της με τη ρακέτα.


3. Υπολογίστε τη μεταβολή της ορμής της μπάλας κατά την κρούση, αν είναι γνωστό ότι η μάζα της είναι ίση με 59 g.

4. Παρακολουθώντας καρέ-καρέ την κρούση της μπάλας να εκτιμήσετε τη χρονική διάρκεια της κρούσης και τη δύναμη που δέχτηκε η μπάλα κατά την κρούση.


Το σχετικό φύλλο εργασίας θα το βρείτε ΕΔΩ.

Παρατήρηση: Να θεωρήσετε πως σε όλη τη διάρκεια της κίνησης η κάμερα λήψης του βίντεο είναι κάθετη στο επίπεδο της τροχιάς της μπάλας (κάτι που δεν είναι απαραίτητα αληθές).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου