Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2018

10 + 7 Πειράματα Φυσικής με την κάρτα ήχου


Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και οι κάρτες ήχου, που διαθέτουν, εδώ και αρκετά χρόνια χρησιμοποιούνται για τη διεξαγωγή πραγματικών και όχι εικονικών πειραμάτων Φυσικής. Στο πλαίσιο αυτό στο βιβλιαράκι, που ελεύθερα μπορείτε να μεταφορτώσετε στον υπολογιστή σας από εδώ, παρουσιάζω:
1. Δέκα (10) πειράματα προσδιορισμού της επιτάχυνσης της βαρύτητας με χρήση της κάρτας ήχου του ηλεκτρονικού υπολογιστή για τη χρονομέτρηση κινήσεων. Για τις ανάγκες αυτών των πειραμάτων κατασκευάστηκε μια νέα διάταξη, που επιτρέπει την ταυτόχρονη σύνδεση δύο συσκευών (π.χ. μικροφώνων, διακοπτών, κ.ά.) στη στερεοφωνική είσοδο μικροφώνου της κάρτας ήχου, για την ταυτόχρονη εγγραφή δύο διαφορετικών σημάτων που παράγονται από ένα κινούμενο σώμα.
2. Επτά (7) επιπλέον πειράματα στα οποία οι διατάξεις που κατασκευάσαμε χρησιμοποιήθηκαν και στη μελέτη διαφόρων άλλων κινήσεων. Επιπλέον μια ακόμη διάταξη χρησιμοποιείται σε δύο πειράματα προσδιορισμού της ταχύτητας του ήχου, ενώ παρουσιάζεται και η χρήση της κάρτας ήχου ως γεννήτριας συχνοτήτων και ως ψηφιακός παλμογράφος για χαμηλής συχνότητας σήματα.


Παρότι δεν αναφέρεται σαφώς στο βιβλίο τα πειράματα έχουν δοκιμαστεί και μπορούν να πραγματοποιηθούν με χρήση εξωτερικής κάρτας ήχου σε ένα Raspberry Pi.

2 σχόλια:

  1. Εξαιρετικό έργο! Ευχαριστούμε πολύ που το δίνετε δωρεάν στους Έλληνες εκπαιδευτικούς γιατί -υποψιάζομαι- ότι χρειάστηκαν πολλές ώρες μελέτης και δοκιμών για το παραπάνω αποτέλεσμα.
    ΜΙα μικρή διόρθωση στο τέλος της σελίδας 62: Στο ορθό αποτέλεσμα η μονάδα της επιτάχυνσης είναι cm/s^2 , όχι m/s^2 που αναγράφεται (ομολογώ ότι τρόμαξα μόλις είδα τη τιμή της :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναι σωστά cm/s^2. Ευχαριστώ για την επισήμανση. Θα το διορθώσω.
    Εννοείται πως κάθε διόρθωση, επισήμανση λάθους κλπ, είναι ευπρόσδεκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή