Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2017

Ο σεισμογράφος του ΕΚΦΕ online

Tο Σάββατο 7/10/2017 έγινε δεκτή η αίτησή μας για ένταξη του σεισμογράφου μας στο παγκόσμιο δίκτυο IRIS. Έτσι ο σεισμογράφος του ΕΚΦΕ Θεσπρωτίας είναι online σε 24ωρη βάση μέσω του δικτύου IRIS που υποστηρίζεται από το λογισμικό jAmaSeis. Οποιοσδήποτε έχει εγκαταστήσει το συγκεκριμένο λογισμικό στον υπολογιστή του (είτε διαθέτει ο ίδιος είτε δεν διαθέτει σεισμογράφο) μπορεί να λαμβάνει σε (σχεδόν) πραγματικό χρόνο τα δεδομένα του σεισμογράφου μας. Για το σκοπό αυτό στο μενού "File" του jAmaSeis επιλέγεται το "Add Source" και εν συνεχεία "Remote", ενώ στον πίνακα επιλογών που αναδύεται πρέπει να επιλεχθεί ο σεισμογράφος με κωδικό όνομα LCIG. Ίσως υπάρξει μια αρχική καθυστέρηση στην εμφάνιση των δεδομένων καθώς το λογισμικό πρέπει να μεταφορτώσει όλα τα προηγούμενα δεδομένα της ημέρας και εν συνεχεία να εμφανίσει τα επόμενα δεδομένα σε "σχεδόν" πραγματικό χρόνο.
Σήμερα (μέχρι νωρίς το απόγευμα) είχαμε τρεις σεισμούς μεταξύ 3,2R και 3,7R με το επίκεντρό τους στον Κορινθιακό κόλπο και σε απόσταση από την Ηγουμενίτσα περί τα 250 km.
1. Στις 4:19 π.μ. (τοπική ώρα) μεγέθους 3,6R
2. Στις 11:58 π.μ. (τοπική ώρα) μεγέθους 3,2R
3. Στις 12:09 μ.μ. (τοπική ώρα) μεγέθους 3,7R
Ο σεισμογράφος μας κατέγραψε τον 1ο και 3ο σεισμό, αλλά όχι τον δεύτερο. Το γεγονός φανερώνει και τα όρια ευαισθησίας του σεισμογράφου μας, δηλαδή μπορεί να καταγράψει σεισμούς μεγέθους περί τα 3,5R σε απόσταση περί τα 250km.
Το παράθυρο Event Window του λογισμικού jAmaSeis: Φαίνονται τα σεισμικά δεδομένα για το σεισμό των 3,7R στον Κορινθιακό κόλπο και τα αποτελέσματα της επεξεργασίας τους με τη βοήθεια του λογισμικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου