Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016

Ανίχνευση σακχάρων σε χυμό πορτοκαλιού

Η ανίχνευση σακχάρων στο χυμό πορτοκαλιού πραγματοποιείται με την προσθήκη χυμού σε βενεδικτίνη (διάλυμα Benedict) ή σε φελίγγειο υγρό. Η δημιουργία κεραμέρυθρου ιζήματος σημαίνει την ύπαρξη σακχάρων. Στο κανάλι μας στο Youtube έχουμε αναρτήσει ένα σχετικό βίντεο.


Στο συγκεκριμένο πείραμα δε χρησιμοποιήσαμε χυμό από φρεσκοστυμμένα πορτοκάλια, αλλά χυμό του εμπορίου σε συσκευασία Tetra Pak. Επίσης το διάλυμα Benedict που χρησιμοποιήσαμε ήταν από αντίστοιχο εμπορικό προϊόν. Η πολύ μεγάλη χρονική διάρκεια για πλήρη αλλαγή χρώματος στην περίπτωση του διαλύματος Benedict μας προβλημάτισε καθώς υπάρχουν αναφορές από άλλα ΕΚΦΕ για χρόνους της τάξης των 3 -5 λεπτών. Επανάληψη των πειραμάτων μας σε πολλές άλλες και διαφορετικές μεταξύ τους περιπτώσεις (π.χ. άλλος χυμός εμπορίου, φρεσκοστυμμένος χυμός, χυμός μανταρινιού και σε διαφορετικές θερμοκρασίες) επιβεβαίωσαν τα αρχικά μας αποτελέσματα. Μια πιθανή εξήγηση είναι πως το εμπορικό διάλυμα Benedict που χρησιμοποιήσαμε είχε υποστεί πολύ μεγάλη αραίωση πριν τη συσκευασία του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου