Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

Ο δείκτης «κόκκινο λάχανο»

Ο δείκτης «κόκκινο λάχανο» χρησιμοποιείται ευρέως στα εργαστήρια Φ.Ε. των Γυμνασίων και Λυκείων λόγω κάποιων σημαντικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει:
  • Παραλαμβάνεται από φθηνή και προσιτή πρώτη ύλη και με εξαιρετικά απλή διαδικασία.
  • Δίνει μεγάλη γκάμα χρωμάτων σε όλο το εύρος της κλίμακας pH.

Δύο τρόποι παρασκευής του δείκτη:
  1. Σε μία λεκάνη βάζουμε κομμένο το κόκκινο λάχανο και προσθέτουμε «καθαρό» οινόπνευμα. Ζυμώνουμε το μίγμα ώστε το κόκκινο λάχανο να βγάλει ζουμί. Συλλέγουμε σε γυάλινο δοχείο το κόκκινο ζουμί από το λάχανο.
  2.  Βράζουμε για 5 – 10 λεπτά μικρή ποσότητα κόκκινου λάχανου με αντίστοιχη ποσότητα νερού. Συλλέγουμε σε γυάλινο δοχείο το ζουμί, αφού το αφήσουμε πρώτα να κρυώσει. Μπορείτε να δείτε ένα βίντεο με τη διαδικασία παρασκευής του δείκτη από το συνάδελφο Σεραφείμ Μπίτσιο, υπεύθυνο το ΕΚΦΕ Καρδίτσας. Παραλλαγή της μεθόδου στο βίντεο.
Μπορούμε να φυλάξουμε το δείκτη για περίπου μια εβδομάδα στο ψυγείο.

Χρωματική κλίμακα (πρόσφατα παρασκευασμένου δείκτη)
pH
1
3
5
7
9
11
13
Χρώμα
Κόκκινο
Ροζ
Ροζ-Μωβ
Μπλε
Κυανό
Πράσινο
Κίτρινο


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου